Hemel – Zie je het voor je?

‘Zie, ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.’ Jesaja 65:17a

‘Zie, ik!’ is Gods oerbelofte.
‘Ik schep!’ is Gods werk dat alleen hij doet.
‘Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde!’ (Jesaja 65:17a) is Gods trouw aan zijn schepping, aan zijn belofte aan Abraham en aan zijn plan met ons.

Deze zinderende zin prikkelt onze verbeelding. Het is een uitnodiging om in Gods creativiteit mee te gaan. Zie je het voor je, zegt hij, wat ik ga doen? Geloof erin dat ik het ga doen. Dat ik alles nieuw zal maken.

‘Wat er vroeger was raakt in vergetelheid, het komt niemand ooit nog voor de geest’ (17b).

Je mag vergeten, zegt God. De pijn, de moeite, de miskleunen. De woede, het geweld. Ziekte, dood. Vergeet het, want er komt iets nieuws.

‘Er zal alleen maar blijdschap zijn en groot gejuich om wat ik schep’ (18a).

Want het gaat bij God altijd weer om de vreugde. Vreugde voor hem, en voor hem en ons samen. Daar is hij met ons op uit.

‘Ik herschep Jeruzalem in een jubelende stad en schenk haar bevolking vreugde’ (18b).

God neemt het oude en vernieuwt het zo, dat er alleen maar vreugde overblijft. Dat is ons vooruitzicht: gejuich, gejubel, vreugde! Waarom? Vanwege Gods trouw, zijn belofte, zijn woord. Omdat hij van zijn schepping houdt, van ons. Zie je het voor je?