Het zit er al jong in

Jozef ging zijn broers achterna en trof hen in Dotan aan.
Genesis 37:17


Het zit er al jong in bij Jozef: hij gaat op zoek naar zijn broers (Gen. 37:12-17). Net zeventien is hij als de eerste patronen van zijn levensloop zichtbaar worden. Hij zal er zijn voor zijn broers, ondanks dat ze hem zullen dumpen, ondanks dat hij ver weg in Egypte terechtkomt.

Het zit er ook al jong in bij Jezus. Mensen worden door Hem aangetrokken, vanaf zijn geboorte al. Herders. Wijzen uit het oosten. Een oude man en een profetes in de tempel. Ondanks de weerstand die er is, waardoor zijn moeder en Jozef met Hem moeten vluchten naar Egypte.

En het zit er ook al jong in bij jou. Wie jij bent, wat jouw levensbestemming is, heeft God er al van het begin af aan ingelegd. Als je het niet zo zeker weet, moet je eens bedenken waar je als kind of als puber graag mee bezig was. Ondanks weerstand misschien.

Ben je op zoek naar je levenstaak, blijf dan dicht bij jezelf. God heeft je juist zo gemaakt dat Hij jou met jouw eigenheid tot bloei wil zien komen. Laat je niet ontmoedigen. Hij zal jouw unieke eigenschappen, talenten en dromen bevestigen en zegenen.

Soms heb je even hulp nodig. Zoals Jozef. Een man langs de weg moet hem de weg wijzen naar zijn broers (Gen. 37:15-17). Als je zo iemand tegenkomt, is er een klik wanneer zijn raad spoort met wat God allang in je hart heeft voorbereid. Je ervaart de bevestiging van de heilige Geest.

En daar ga je!