In de wolken!

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. Genesis 9:13

Misschien is het vandaag geen mooi weer. Is er regen, veel bewolking, hier en daar wat zon. Zon op de regenbuien: wellicht zien we een regenboog. De weerman kan ervan genieten. Wij ook – genieten en danken.

Die regenboog is namelijk een signaal. ‘Dit,’ zei God, ‘zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen mij en jullie en alle levende wezens bij jullie’ (vers 12). Het gaat mens en dier en de hele aarde aan dat God de aarde niet nog eens zo zal wegvagen.

God roept de vernietigende machten van regen en wind een halt toe. De regenboog verspert het oordeel de weg. Teken van het verbond dat God (eenzijdig van zijn kant – dat heet genade) heeft gesloten met mensen en hun aarde. De regenboog is een genadeteken.

Teken het teken. Zuiver wit licht wordt gebroken in zuiver ronde waterdruppels. Kleur komt tevoorschijn: rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet. Elke regenboog is een unieke weerkaatsing van het zonlicht.

Doorzie het teken. Gebroken licht. Jezus, het licht voor de wereld, werd gebroken voor ons (Joh. 8:12; 1 Kor. 10:16). Gebroken licht, zodat zijn veelkleurigheid tevoorschijn komt in de gemeente en gezien wordt in de wereld (Ef. 3:10). Jezus met zijn Geest, hoop voor de wereld, hoop voor mens en dier, hoop voor de aarde.

Let op de regenboog. Jezus heeft het oordeel weggenomen. Laat je rust, je vrede, je hoop vandaag niet roven. Ga de weg van de kinderen van het licht, zegt Paulus (Ef. 5:8).