Jezus komt met een nieuw gebod

‘Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben.’

Johannes 13:34

Wat heeft Jezus nog op zijn hart, voordat Hij het moeilijkste deel van zijn missie zal gaan volbrengen? Wat wil Hij zijn discipelen nog op het hart binden, voordat Hij sterft? Dat ze van elkaar zullen blijven houden! De liefde, daar gaat het om. Maar nu wel op een heel andere manier dan voorheen.

Jezus komt met een gloednieuw gebod: heb elkaar lief. Nou ja, was dat niet het oude gebod: heb je naaste lief? Wat is het verschil tussen dat oude gebod en dit nieuwe? Luister goed.

Dit was het oude gebod uit de wet: ‘Heb je naaste lief … als jezelf’ (Lev. 19:18).

En dit is het nieuwe gebod uit Jezus’ mond: ‘Heb elkaar lief … zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben’ (Joh. 13:34).

Hoor je het verschil? Het oude gebod ging uit van jezelf. Van wat je zelf aan liefde kon opbrengen, afhankelijk van hoeveel je van jezelf hield. Het deed een beroep op je eigen kracht. Maar het nieuwe gebod gaat uit van Jezus’ liefde en van wat je daarvan ontvangt om door te kunnen geven.

Dat is het grote verschil: of je het van jezelf moet hebben, of van Jezus.

Wat is er zo kenmerkend aan de liefde van Jezus? Dat er geen greintje dreiging in zit, geen enkele veroordeling, en ook geen voorwaarde, behalve dat je die liefde ontvangt. Dit is echt een nieuw gebod: Jezus’ liefde ontvangen. Er is niemand die met zo’n gebod naar je toekomt en dat tegelijkertijd helemaal voor jou waarmaakt. Niemand, behalve Jezus, die alles nieuw maakt, zelfs de liefde.

Johannes 13:31-38