Laat de aanklager zwijgen!

De engel van de HEER zei tegen Satan: ‘De HEER zal je het zwijgen opleggen’.
Zacharia 3:2


Veroordeling heeft veel gezichten. Zij komt op je af in wat mensen van je zeggen, je ouders, je vrienden, je meerderen op je werk of in de kerk. Je kunt veroordeling ook ervaren in de tegenspoed die je overkomt, ziekte, verdriet. Je kunt zelfs jezelf veroordelen. Je voelt je verworpen.

Ben je een christen die graag Gods wil doet, dan ben je extra gevoelig voor veroordeling. Je doet het niet gauw goed!

Het gevoel dat je verworpen bent, kan je bestaan diep beïnvloeden. Zodra je denkt dat je weer tekortschiet, valt er een grauwe deken over je heen. Je voelt je schuldig, vol schaamte en spijt. Het lijkt een spiraal waar je niet uitkomt, want je schiet steeds weer tekort.

Maar dit gevoel komt niet van God. Omdat God je niet veroordeelt. Al die stemmen die jou veroordelen komen van Satan (hij is de aanklager, dat betekent zijn naam). Jezus heeft de veroordeling op zich genomen. Voor elke fout die jij begaat is Hij gestraft, zodat jij niet nog eens gestraft hoeft te worden. God is eerlijk: Hij zal de zonde niet twee keer afstraffen. Daarom moet de aanklager zwijgen.

Satans wapen is de wet (die tot veroordeling leidt, 1 Kor. 15:56). Gods wapen is Jezus, die genade bracht (Rom. 6:14). Daarin mag je schuilen en rusten.

‘Zwijgen moeten de leugenaars, die hoogmoedig en vol verachting rechtvaardige mensen beschuldigen’ (Ps. 31:19).

Tip – Luister niet langer naar de aanklachten en veroordelingen die je krijgt ingefluisterd.