Lach jij om jezelf?

Abraham boog zich diep neer, maar lachte...
Genesis 17:17a


Wanneer kom je op het punt dat je kunt lachen om jezelf? En als je al lacht om jezelf, kan God daar dan in meelachen?

Abraham hoorde van God dat hij als honderdjarige nog een zoon zou krijgen. Het idee alleen al! Hij boog zich neer en lachte. Abraham lachte om zijn eigen onmogelijkheden. Maar hij boog voor Gods mogelijkheden.

Dat is de lach die God bij ons zoekt. De erkenning dat ons eigen vlees gigantisch tekortschiet om voor God vrucht te dragen. Een lach die ons eigen zelfvertrouwen uitlacht.

Mijn kracht? Hahaha. Mijn talenten? Hahaha. Mijn plannen? Hahaha. Mijn intellect? Hahaha. Mijn woorden? Hahaha. Mijn karakter? Hahaha. Mijn vrienden? Hahaha. Mijn familie? Hahaha. Mijn gemeente? Hahaha. Mijn salaris? Hahaha. Mijn geschiedenis? Hahaha. Mijn  toekomst? Hahaha. Mijn geloof? Enzovoort…

Als we lachen om ons vlees en dat buigen voor God, gaat Hij spreken. ‘Niet jij, maar Ik zal het doen.’ Dan doet Hij het – door jou.

Geloof je dat? Abraham geloofde God, en in dat geloof werd hij door God gerechtvaardigd. God sprak en maakte zijn beloften waar in een man die kon lachen om zichzelf. Die man wordt de vader van alle gelovigen genoemd.

Ooit weleens zo gelachen om jezelf?