Leven door de Geest

Allen die door de Geest worden geleid, zijn kinderen van God.
Romeinen 8:14


De heilige Geest is geen extraatje van Gods kant. Het is niet zo dat als wij ons stinkende best doen en supergehoorzaam zijn, dat God dan welwillend een toefje Geest aan onze prestaties toevoegt.

Het is niet ons enthousiasme waar Hij zijn kracht aan verbindt, onze liefde waar Hij zijn liefde overheen giet, ons geloof waar Hij af en toe een wonder aan toevoegt. Hij wil ons compleet overnemen met zijn Geest.

Waar wij leeg zijn kan Hij ons vullen. Waar wij loslaten kan Hij ons vastgrijpen. Waar wij het stuur uit handen geven kan Hij ons leiden.

Als Gods Geest ons kan leiden zal blijken dat we kinderen van God zijn (Rom. 8:14).

Dan zal ook de invloed van de zonde gekeerd worden. Niet door ons gesoebat om vergeving en hulp, niet door onze weerstand en strijd, niet door onze discipline en afzondering en offervaardigheid, maar door de Geest die in ons Gods wil uitwerkt.

‘Als u echter uw zondige wil doodt door de Geest(!), zult u leven’ (Rom. 8:13).

Als wij niks meer willen, maar Hem zijn wil in ons laten uitvoeren, zal blijken dat we het leven leven dat God geeft. Leven door de Geest is radicaal leven, Jezusleven, leven dat ons kenmerkt als Abbakinderen (Rom. 8:15).