Liefde moet niet

Wij hebben lief omdat God ons eerst heeft liefgehad.
1 Johannes 4:19

Hoe vaak hoor je niet: ‘Jij moet meer van God houden!’ Nou, dat is een leugen. Jij moet niks, want je kunt het niet eens.

Wacht even voordat je verontwaardigd reageert. Luister eerst eens goed naar wat Jezus zegt. Tegen mensen die denken dat ze alles kunnen volbrengen wat God van hen vraagt zegt Hij dit: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod’ (Mat. 22:38). Dat zegt Hij ja, en het lijkt erop alsof Hij zegt: ‘Je moet God meer liefhebben!’

Maar luister nog even wat langer naar Jezus. Hij komt namelijk verderop met iets nieuws. Tegen zijn volgelingen (die allang gezien hebben dat ze de geboden niet kunnen houden en Jezus nodig hebben) zegt Hij: ‘Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie liefgehad heb, zo moeten jullie elkaar liefhebben’ (Joh. 13:34).

Wat is er zo nieuw aan dit gebod? Nou, vergelijk het oude gebod eens met het nieuwe.

Het oude gebod gaat uit van je eigen kracht. Daarmee brengt het de zonde aan het licht (Rom. 7:5). Het maakt namelijk duidelijk dat je God niet uit jezelf lief kunt hebben. Je raakt alleen maar gefrustreerd als dat moet.
Het nieuwe gebod zegt dat je liefde van God mag ontvangen om Hem lief te kunnen hebben. Liefde, omdat Jezus jou eerst heeft liefgehad.

Liefde is een geschenk, geen eis.

Het gaat er niet om dat je meer liefde geeft. Nee, het gaat erom dat je meer liefde ontvangt. Jezus’ liefde.

En natuurlijk ga je dan meer liefde geven – aan God, aan de mensen om je heen. Maar niet omdat het moet, maar omdat je ervan overstroomt (1 Joh. 4:16-21).

Tip – Wees niet tevreden, blijf ontvangen, totdat je van Gods liefde overstroomt.