Liefde – Thuis in de liefde

De liefde komt uit God voort.
1 Johannes 4:7

Liefde is nodig. Liefde is met stip onze levensbehoefte nummer één. Maar wie leert je wat liefde is?
Jezus is de liefde in eigen persoon. God schonk Hem aan ons omdat Hij de wereld zo liefhad. Daarom is Jezus de perfecte persoon om je liefde bij te brengen. Alleen van Hem kun je leren wat liefde is zoals het bedoeld is. En raad eens wat? Hij biedt zich zomaar gratis en voor niets aan als jouw trainer-coach in de liefde. Daar zou ik als ik jou was ook deze maand weer goed gebruik van maken!

1. Neem dus weer de tijd voor Jezus. Lees om te beginnen telkens de bijbeltekst nog eens door, liefst hardop. Doe dat gerust meerdere keren, om het goed tot je door te laten dringen. Het gaat deze maand om de liefde. En de rest van je leven eigenlijk ook. De liefde komt uit God voort!

2. Besluit dan ook om je op Jezus te concentreren. Dat heb je inmiddels wellicht al vaak gedaan. Mooi zo! Want vergeet niet, in 40 dagen maak je van die stille omgang met Hem een gewoonte.
Ga dan ook nu maar weer rustig op je stoel zitten. Neem een ontspannen houding aan. Rug recht. Voeten naast elkaar op de grond. Handen plat op je bovenbenen. Maak geen vuisten. Kruis geen ledematen over elkaar. Je mag ook gaan liggen, als je dat prettiger vindt. Maar ontspan je.

3. Richt nu je blik omhoog. Laat alle gedachten die je vermoeien maar gaan.

4. Kijk vervolgens voor je uit. Je mag je ogen half sluiten, of helemaal. Concentreer je een poosje op je lichaam. Probeer je compleet te ontspannen: je hoofd, nek, rug, buik, heupen, benen, voeten, armen, handen.

5. Richt nu je aandacht op je ademhaling. Blijf niet bovenin je lijf zitten, maar gebruik daar je buik voor. Adem diep in. Houd de lucht even vast. Adem daarna langzaam helemaal uit. En ontspan je.
Doe dit zo’n twintig keer achter elkaar: diep inademen, even vasthouden en rustig uitademen. Laat op het ritme van je adem alle spanning van je afglijden.

6. Focus nu op je hart. Je hart is de bron van je leven. Het is de plek van je behoeften, verlangens en motieven. Hier in je hart woont Jezus met zijn Geest van liefde. Besef dan ook dat je in zijn tegenwoordigheid bent. In zijn liefde.
Adem weer diep in. Houd vast. En als je uitademt denk je aan Jezus’ liefde voor jou.
Doe nog maar eens. Diep inademen. Vasthouden. En tijdens het uitademen zeg je nu: ‘Ik ben geliefd’.
Ga rustig door. Adem in. Houd vast. Adem uit en zeg ‘Ik ben geliefd’.

7. Als je wilt, ga hier dan nog een aantal minuten mee door. Zeg: ‘Ik ben geliefd’ en rust in Jezus’ liefde. Je zult merken hoe zijn liefde je vervult. Blijf daarna een poosje stil in zijn aanwezigheid.

Stiltetip – We pakken in dit dagboek het leven op dat God ons gunt en dat Jezus voor ons mogelijk heeft gemaakt. Deze maand concentreren we ons op de liefde. Je zult verbaasd staan over Gods liefde voor jou.
Neem daar dan ook weer goed de tijd voor. Zet elke dag in ieder geval 30 minuten apart om op een vaste plek waar je stil kunt zijn de liefde van Jezus te ontvangen. Adem rustig in en uit en zeg: ‘Ik ben geliefd’.
Mocht het een keer niet lukken? Geen probleem. Je hoeft niet je best te doen om geliefd te zijn. Juist niet.