Oefen vandaag je geloofsoren

Ik ga nu op mijn wachtpost staan.
Habakuk 2:1


Misschien moet je nog steeds wennen aan al het goede nieuws in dit boek. Je wordt dan ook meestal volgeplempt met slecht nieuws. Net als Habakuk.

Habakuk ziet onheil, verwoesting, geweld in toenemende mate. Dreiging, zoals je in deze tijd op televisie ziet en misschien ook wel op straat. Angst, die je om je heen voelt. Weinig hoop, veel ellende. De profeet roept God om hulp, maar die zegt dat het alleen nog maar erger wordt.

Dan gaat Habakuk op zijn wachttoren staan. Dat is de beste plek om te zijn, want daar keert hij zich af van wat hij ziet, om te horen wat God wil zeggen. Hij spitst zijn geloofsoren. God zegt: ‘Schrijf op Habakuk, zet het op grote borden zodat het snel te lezen is’.

Wat moeten we lezen als we dreiging om ons heen ervaren? Wat wil God dat we weten?

Dit: dat de rechtvaardige door geloof zal leven (2:4). Door GELOOF.

Niet wat je ziet bepaalt wat je verwacht, maar wat je hebt gehoord van God. Ga op je wachttoren staan en richt je hart op de dingen die God zegt. Oefen je geloofsoren. Jij bent anders dan de wereld om je heen. Anders dan de mensen die in hun zonden volharden en zichzelf veroordelen. Jij bent rechtvaardig in Jezus. Goedgekeurd door God. Geloof! (In de NBV staat dat ‘ de rechtvaardige zal leven door zijn trouw’. Maar dat staat er natuurlijk niet, anders zou onze rechtvaardigheid weer van onze eigen prestatie afhangen. Paulus benadrukt dat het in deze tekst gaat om gelóóf, Rom. 1:17).

‘Wat er ook om mij heen zal gebeuren,’ zegt Habakuk, ‘God, de HEER, is mijn kracht, hij maakt mijn voeten snel als hinden, hij laat mij over mijn bergen gaan’ (3:19).

‘Voeten snel als hinden …’ ‘Over mijn bergen …’ Ken je Gods genade en kun je zeggen dat God jouw kracht is, dan ga je je lichtvoetiger bewegen in de ruimte die God voor jou heeft klaargemaakt. Wat om je heen gebeurt, bezwaart je minder. Je ziet de dingen anders. Je hebt gehoord wat God heeft gezegd en je gelóóft.

Tip – Ga vaker op je wachttoren staan. Luister naar Gods Woord. Met geoefende geloofsoren sta je anders in het leven …