Oefening in stilte – Kom bewust in de rust

‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’
Matteüs 11:28

Even praktisch. Ben je wel eens ingegaan op Jezus’ uitnodiging om tot rust te komen bij Hem? Jezus spreekt je aan en jij mag reageren. Hoe? In de stilte. Daar kan een eenvoudige oefening je bij helpen. Het kan een dagelijkse routine worden waar je veel profijt van zult hebben. Dit dagboek wil je daarbij helpen. Doe je mee?

1. Lees om te beginnen de bijbeltekst nog eens door, liefst hardop. Doe dat gerust meerdere keren, om het goed tot je door te laten dringen wat je hoort. Houd de tekst de rest van de dag in gedachten. Bedenk dat Jezus dit tegen jou zegt. Tegen jou!

‘Kom naar mij, jij die …’

2. Besluit vervolgens om je een aantal minuten op Hem te concentreren. Bijvoorbeeld 3, 5 of 10 minuten. Maar zonder je te forceren. Houd er plezier in.
Ga om te beginnen rustig op een stoel zitten. Neem bewust een ontspannen houding aan. Rug recht. Voeten naast elkaar op de grond. Handen plat op je bovenbenen. Maak geen vuisten. Kruis geen ledematen over elkaar. Je mag ook gaan liggen, net wat je prettig vindt. Maar relax.

3. Richt nu je blik omhoog. Blijf een paar minuten in die houding. Laat alle gedachten die je vermoeien maar gaan. Maar biedt geen weerstand aan je gedachten, relax.

4. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem diep en laag in. Laat je buik maar zwellen. Houd die teug lucht een kort momentje vast. Adem daarna langzaam helemaal uit. En ontspan je.
Doe dit een paar minuten lang, of zo’n twintig keer: diep inademen, even vasthouden en rustig uitademen. Voel het ritme van je buik die op en neer gaat. Laat intussen alle spanning van je afglijden.

5. Kijk vervolgens voor je uit. Je mag je ogen half sluiten, of helemaal. Concentreer je een poosje op je lichaam. Probeer je compleet te ontspannen. Maak alles zwaar: je hoofd, nek, rug, buik, heupen, benen, voeten, armen, handen.

6. Concentreer je nu op je hart. Je hart is de bron van je leven. Van hieruit komt alles op gang. Hier is Jezus met zijn Geest. Besef dan ook dat je in zijn tegenwoordigheid bent.
Adem weer diep in. Houd vast. En als je uitademt denk je aan Jezus.
Doe nog maar eens. Diep inademen. Vasthouden. En tijdens het uitademen zeg je: ‘Jezus’.
Ga rustig door. Adem in. Houd vast. Adem uit en zeg: ‘Jezus’.

7. Kom je al tot rust tijdens dit Jezusgebed? Blijf gerust nog een poosje stil in zijn tegenwoordigheid. Wees dankbaar. Je bent bewust in zijn rust.

En als je je gedachtestroom niet direct stil krijgt? Geen probleem, dit is geen wedstrijd. Wees genadevol voor jezelf, zoals Jezus genadevol voor je is. Wees dankbaar: wat Hij belooft zal Hij doen.

‘Dan zal ik je rust geven’.

Stiltetip – Weet je dat je in 40 dagen een gewoonte ontwikkelt?
Je rust nemen bij Jezus is een goede gewoonte. Het is zelfs beter dan de gewoonte om te ontbijten, je tanden te poetsen, je veters te strikken, het nieuws te volgen of een slok wijn te drinken. Deze gewoonte leert je om het leven op te pakken dat God je gunt. Het is het leven dat Jezus mogelijk heeft gemaakt. Ga er dus voor!