Stilte – Mijn weldadige stilte

Ik heb mijn ziel tot rust en tot stilte gebracht.
Psalm 131:2

Ken je de stilte? Voor sommige mensen is die eng. (Help, wat kom je daar tegen?) Maar niet als je stil wordt in het bijzijn van Jezus. In de stilte met Hem ontdek je wie je bent. Je komt bij je hart. Daar kan Hij je bevestigen en leren om van jezelf te houden. Je wordt er een stralend mens van.

Ik weet er alles van. Al betrekkelijk jong ontdekte ik wat een weldadige uitwerking stilte kan hebben. Op mijn zeventiende schreef ik dit gebed:

‘Laat de wereld even draaien zonder mij erbij. Laat mijn adem naar U stijgen, dan is het hijgen snel voorbij.’

Ik tekende er een figuur bij die zich uit de chaos opricht en omhoog kijkt. Natuurlijk was dit de wensdroom van een puber. Maar het was toch ook een uiting die ik in alle stadia van mijn leven ben blijven herhalen.

Ik weet dan ook hoe heerlijk het is om me in de stilte te nestelen. Toen ik op een bijbelschool woonde en daar lesgaf, ontsnapte ik soms aan de drukte door in de dakgoot te gaan zitten. Het scheen me toe dat ik daar vaak in stralend licht gehuld zat. In die momenten werd alles wat er in mijn hart gekrast was herschreven.

Dit zitten in stilte beoefen ik tot op de dag van vandaag. Het is voor mij een grote weldaad. Genade in pure vorm. Ik krijg daarin mezelf terug, vernieuwd. Omdat Jezus me in de stilte vertelt wie ik ben. Zo kan ik de wereld weer aan. En … ik hoef er niets voor te doen.

Stiltetip – Ontdek zelf de waarde van stilte. Richt vandaag een vaste plek in voor jezelf waar je gemakkelijk tot rust kan komen.