Relax, je mag fouten maken

Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.
Matteüs 11:28


Vermoeiend is het leven wel. Tenminste, als je de rust van Jezus mist. Er komen allerlei eisen op je af. Je hebt ook zelf veel verlangens waar je aan wilt voldoen. Gebeurt dat niet, dan kun je dat jezelf maar moeilijk vergeven. Je komt er al snel toe jezelf te veroordelen.

Veel christenen stoken dat vuurtje nog verder op door elkaar allerlei verplichtingen op te leggen. ‘Je laat je toch wel door God gebruiken?’ hoor je dan.

Jouw ideale ik veroorzaakt nogal wat schuldgevoelens. Je geweten klaagt je aan dat je nooit echt voldoet. Er blijft voortdurend zelfkritiek en veroordeling in je gedachten rondspoken.

Maar dat is pertinent niet nodig. Ga nou eindelijk eens de rust binnen die God voorstelt (Heb. 4:1). Jouw ideale ik ben je niet zelf, dat is Jezus. Hij voldoet. En Hij heeft jouw tekortkomingen op zich genomen, inclusief al jouw zonden. Ben je in Hem, dan ben je gevrijwaard van elke veroordeling (Rom. 8:1). Veroordeel jezelf dan ook niet meer.

Schuldgevoelens hoef je niet te tolereren. In plaats daarvan mag je Gods Geest toelaten, die het verlangen in je opwekt om op Jezus te gaan lijken.

‘Dan zal ik jullie rust geven.’

Zelfveroordeling helpt je geen zier om te veranderen. De heilige Geest wel. Als Hij je leven beheerst, gaan allerlei idealen in vervulling. En dat ook nog heel relaxed!