Stel de juiste vraag

Wie rechtvaardig leeft, is een rechtvaardige, zoals ook Jezus rechtvaardig is.
1 Johannes 3:7


Stel geen verkeerde vragen. Wees niet gericht op de vraag wat goed of fout is. Zie je niet hoe die vraag je geketend houdt aan jezelf? Je bent dan altijd gericht op je gedrag, in plaats van te rusten in Jezus. Altijd aan het wegen hoe je overkomt bij anderen, wat je teweegbrengt, hoe je houding moet zijn. Doodvermoeiend.

Wees je minder bewust van jezelf en van je gedrag. Waarom zou je bezig zijn met een morele levensstijl, als je een bovennatuurlijke levensstijl kunt ontvangen? Waarom altijd de waarde wegen van wat je doet, als je de kwaliteiten van God door je heen mag laten stromen?

Vraag niet: doe ik het goed of niet? Vraag: ben ik in Jezus?

Zonder Jezus kies je een levensstijl die gebaseerd is op goed en fout. Wat goed en fout is bepaal je zelf. Daar besteed je je energie aan. In Jezus kies je ervoor om te rusten in Hem, zodat Hij door je heen kan werken. Je laat aan Hem over hoe je je zult gedragen. Dat maakt je vrij en ontspannen.

Je leeft rechtvaardig als je een rechtvaardige bent, lees je hierboven. Je handelt rechtvaardig als je rechtvaardig bent zoals Jezus (draai de zaak niet om: dat je pas rechtvaardig bent als je rechtvaardig leeft, want dat staat er niet).

Je kunt proberen rechtvaardig te leven. Altijd druk bezig om recht te varen. Maar God zegt dat je rechtvaardig bent in Jezus. Je vaart recht als Hij het stuur in handen houdt.

Stel geen verkeerde vragen. Zoek niet naar de goede weg. Jezus is de weg die jou wil dragen. Vraag liever: rust ik in Hem?