49 Vaders in hun kracht

Wat-zeg-je-paVaders geven hun kinderen identiteit. Doen ze dat gul en genadevol, dan zullen hun kinderen weten wie ze zijn, wat ze waard zijn en hoe gewenst en geliefd ze zijn. Ze worden zelfbewust, zonder dat ze daar moeite voor hoeven te doen. Het is vanzelfsprekend dat ze er mogen zijn, ze hebben die bevestiging zonder verplichting ontvangen. Ze zullen evenwichtig door het leven gaan.

Hoe geven vaders hun kinderen identiteit?
Ten eerste met woorden. Door te zeggen: ‘jij bent…’ – en daarmee het goede in het kind naar boven te halen en aan hem of haar te tonen. Mijn vader zei tegen me: ‘Jij bent een honder-procent-mens; als jij iets doet, dan ga je ervoor.’ Die woorden klinken nog vaak in mijn gedachten door. Ze helpen me om zonder terughoudendheid te zijn wie ik ben. Hij had me niets beters kunnen geven.

Ten tweede geven vaders hun kinderen identiteit door ze te betrekken in hun leven. Vaders zijn hun belangrijkste rolmodel. Mijn zoon, de oudste, wilde wel eens weten wat ik doe als ik mijn dagelijkse wandeling maak. ‘Ik praat met God,’ had ik gezegd. Toen nam ik hem mee. Deze keer moest ik hardop bidden in zijn kindertaal. Het was een onvergetelijk halfuur. Vraag het hem en hij zal je vertellen hoe het zijn eigen kijk op zijn omgang met God heeft beïnvloed.

Ten derde bevestigen vaders de identiteit van hun kinderen in de manier waarop ze een man zijn voor hun vrouw. Is moeder nummer 1 in het leven van vader, dan geeft dat de kinderen geloof in hun eigen rol in de liefde. Ziet de zoon hoeveel liefde zijn vader voor zijn moeder heeft, dan zal hij er vertrouwen in hebben dat ook hij liefde zal kunnen geven aan zijn toekomstige vrouw. En ziet de dochter die liefde, dan vertrouwt ze erop dat ze net zo geliefd zal zijn door haar toekomstige man. Het bevestigt ze in hun man- of vrouwzijn.

Lieve-kleine-meisjeNatuurlijk bestaan er geen perfecte vaders. We maken er soms een potje van. Maar we staan er niet alleen voor en hoeven de kunst van het vaderschap niet zelf uit te vinden. De Here God is de Vader van alle vaderschap. Niemand die ons zo bevestigen kan als Hij. Hij is ‘Ik ben’ en zegt: ‘Jij bent.’ Jezus heeft laten zien hoe God als Vader is. Je wordt in Hem bevestigd als iemand die goed is in Gods ogen. Die bevestiging mag je doorgeven.

Willem de Vink
Publicatie in Sestra

Lees ook: Gods Vaderhart

Lees ook: Moeders met hoop