Vaders bouwen de gemeente

In die gezindheid, vol liefde voor u, waren we niet alleen bereid u te laten delen in Gods evangelie, maar ook in ons eigen leven.

1 Tessalonicenzen 2:8

Paulus was uiterst vruchtbaar als geestelijk vader. Hij reproduceerde zijn leven vrijmoedig, in de wetenschap dat God daarin werkt.

Hoeveel opvoeders in het geloof in Christus u ook zult hebben, u hebt maar één vader. Door Christus Jezus ben ik uw vader geworden, omdat ik u het evangelie heb gebracht. Ik roep u dus op mij na te volgen (1 Kor. 4:15-16).

Paulus was een kei in het stichten van gemeentes. Hij was bijzonder daadkrachtig en reisde het halve Romeinse rijk op en neer. Hij ging ook heel strategisch te werk, door de grootste steden uit te kiezen en invloedrijke mensen te interesseren voor het evangelie. Hij verzamelde beproefde jonge mensen om zich heen aan wie hij veel werk kon overlaten. En hij was een geweldige bedienaar van Gods woord, onderlegd om uit de Schrift Jezus op te diepen en consequent Gods genade te benadrukken.

Maar het hart van zijn werk bestond uit het delen van zijn leven.

In die gezindheid, vol liefde voor u, waren we niet alleen bereid u te laten delen in Gods evangelie, maar ook in ons eigen leven (1 Tes. 2:8).

Hij bediende de gemeentes als een moeder die haar kinderen het beste voedsel geeft.

We zijn u tegemoet getreden met de tederheid van een voedster die haar kinderen koestert (1 Tes. 2:7).

En – het zal je niet verbazen – als een vader die zijn kinderen beschermt en bemoedigt.

U weet dat we voor ieder van u waren als een vader voor zijn kinderen (1 Tes. 2:11).

Trouwens: je hoeft geen vader te zijn om een geestelijk vader te kunnen zijn. Je hoeft zelfs geen man te zijn. Het gaat erom dat je Gods vaderhart kent.