Zeg ook: ‘Jezus houdt van mij’

Een van hen, de leerling van wie Jezus veel hield.

Johannes 13:23

Twee leerlingen van Johannes de Doper stappen op Jezus af en volgen Hem naar zijn huis (Joh. 1:35-40). De een is Andreas, de ander wordt niet genoemd. Hij is ongetwijfeld de man die zijn eigen naam nergens noemt in het evangelie dat hij schreef: Johannes.

Johannes zal een van de twaalf discipelen van Jezus worden. Daar in het huis van Jezus wordt hij al door Hem gegrepen. En hij zal Hem blijven volgen, zelfs tot onder het kruis, als alle anderen Hem hebben verlaten.

Maar nergens noemt hij dus zichzelf. Toch geeft hij wel zijn visitekaartje af. In de ervaringen die hij opgetekend heeft komt soms een leerling van Jezus voor die de schrijver typeert als ‘de discipel van wie Jezus veel hield’. Het gaat over hemzelf (Joh. 13:23, 19:26, 20:2, 21:7, 20).

Geweldig, als je jezelf zo kunt noemen, vind je niet? Vul je eigen naam maar in: …………, van wie Jezus zoveel houdt.

In het evangelie van Johannes en ook in zijn brieven gaat het nadrukkelijk over de liefde. Johannes wordt dan ook wel ‘de apostel van de liefde’ genoemd. Nu weet je waar dat vandaan komt: hij wist hoe geliefd hij was door Jezus. Hij ontving veel liefde van Hem. Hij was de discipel van wie Jezus zoveel hield.

Was Johannes dan het lievelingetje van Jezus? Helemaal niet. Kijk je naar het kruis, dan weet je dat Hij van iedereen evenveel houdt. Het is maar net hoeveel liefde je van Hem toelaat.

Je zou vandaag kunnen zeggen: ‘Jezus houdt heel veel van mij’. En dat vaak blijven herhalen. Let dan eens op: Gods Geest zal dat in je bevestigen. Ja, zo is het: jij bent Gods geliefde kind!

Johannes 1:35-51