Zo eer je het lam

‘Het lam dat geslacht is, komt alle macht, rijkdom en wijsheid toe, en alle kracht, eer, lof en dank.’
Openbaring 5:12


God werkt zijn genade uit tot in detail. Wat Hij doet, dat doet Hij helemaal zelf en compleet volmaakt. Je hoeft daar niets aan toe te voegen.

Ook in Egypte zie je hoe Gods genade werkt. Voordat het volk in vrijheid weggeleid wordt, draagt Mozes de Israëlieten op een dier te slachten.

Het mag het jong van een schaap zijn of het jong van een geit, als het maar een mannelijk dier van één jaar oud is zonder enig gebrek (Ex. 12:5).

Dat verwijst naar Jezus. Hij wordt een lam zonder smet of gebrek genoemd, omdat Hij zonder zonde is (1 Petr. 1:19). En Hij geeft zichzelf als jongeman in de kracht van zijn leven (Luc. 3:23).

Rooster het vlees en eet het nog diezelfde nacht, met ongedesemd brood en bittere kruiden. Het dier mag niet halfgaar of gekookt worden gegeten, maar uitsluitend geroosterd, en in zijn geheel: met kop, poten en ingewanden (Ex. 12:8-9).

Het dier moet compleet geroosterd worden, omdat Jezus Gods oordeel compleet zal ondergaan. Het moet ook in zijn geheel opgegeten worden, omdat Jezus zichzelf compleet aan ons aanbiedt.

Zorg dat er de volgende morgen niets meer van over is (Ex. 12:10).

God dringt erop aan dat je zijn genade volledig tot je zult nemen. Volstaat Jezus’ offer voor jou? Geloof je dat Hij goed is voor elk onderdeel van jouw leven?

Door te vertrouwen op het volmaakt volbrachte werk van Jezus eer je Gods genade. Door zijn macht, rijkdom, wijsheid en kracht dankbaar toe te laten eer je Jezus, het lam (Op. 5:12).

Dit is een maaltijd ter ere van de HEER (Ex. 12:11).