Zoek de bevestiging die je nodig hebt bij God

Hoe u of een menselijke instelling over mij oordeelt interesseert mij niet.

1 Korintiërs 4:3

Wat vinden mensen van je? Jezus trok zich er niets van aan. Maar jij en ik zijn vaak overgevoelig voor de mening van anderen. Je wilt zo graag geaccepteerd worden. Je kunt zomaar verslaafd raken aan de goedkeuring van mensen.

Natuurlijk is er niks mis mee om een beetje rekening te houden met anderen. Maar wel als je voortdurend denkt dat je op hun weegschaal ligt. Dan word je gedreven door angst dat je gewogen en te licht bevonden zult worden.

De een na slechtste vraag die je kunt stellen is: ‘Wat moet ik doen om mensen te behagen?’ De slechtste vraag is: ‘Wat moet ik doen om God te behagen?’

Jouw waarde staat voor God namelijk allang vast. Jij bent Hem Jezus waard. Jezus heeft alles voor je volbracht om die waarde vast te stellen. Daarom kun je niets aan je waarde toevoegen door goed je best te doen. Je kunt ook niets aan je waarde afdoen door wat je verkeerd doet. Jij bent door God honderd procent gewild, geliefd, bevoorrecht. Hij zal je nooit, nooit, nooit verwerpen. Integendeel: Hij bevestigt je als zijn kostbare, geliefde kind.

Met deze waarde die jij voor God hebt leef je als een waardevol, zelfstandig mens onder mensen. Niet om wat je doet voor hen, maar om wie je bent voor God.

Er is geen enkele reden om bang te zijn voor het oordeel van mensen: God heeft je allang goedgekeurd.

Nu kun je onafhankelijk van de mening van anderen jezelf zijn en mensen helpen, dienen, zegenen waar je de kans krijgt. Maar ook rustig nee zeggen als het even niet uitkomt.

Johannes 2:13-25