102 Verslag Jubileumfeest Jezus Messias
Zet honderdnegentig supporters van het stripboek Jezus Messias bij elkaar en de zaal vult zich met verwondering. Doe er taartjes, drankjes en hapjes bij en het wordt een feestzaal. Laat zendelingen uit India en Swaziland invliegen met hun verhalen en de zaal wordt een blik op de wereld. Een verslag van het jubileumfeest ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het stripboek Jezus Messias 13 mei in Elburg.
De entourage was indrukwekkend. De zaal, vol met de meest onwaarschijnlijke attributen en warm aangekleed. Muziek van een professioneel ensemble. Om de hoek de beroemde Zandverhalen en de tentoonstelling van het stripboek…
Het begon als een feest van ontmoeting. Het stripboek gaat al 30 jaar mee, dat levert veel vriendschappen op. Mensen die vanaf het eerste uur met ons meekijken, zendingswerkers die het in hun werkgebied gebruiken of hebben gebruikt, meelevende familieleden en vrienden, trouwe giftgevers en bidders, iedereen wist elkaar te vinden.
Maar het was voor Marian en mij en voor de gasten vooral ook een moment van verwondering, nu voor het eerst in de geschiedenis van het stripboek goed duidelijk werd gemaakt wat het onder zoveel mensen over de hele wereld doet.
In een filmpje van Dirk Zekveld werd onthuld dat Bono van de popband U2 en rockzanger Bruce Springsteen in het stripverhaal model hebben gestaan voor twee discipelen van Jezus. Een Bono-double legde uit hoe de strip ontstond en wat er tot nu toe uit voortkwam: 2,3 miljoen exemplaren in 238 talen, met naar schatting 7,5 miljoen lezers. ‘And it changes lives, all over the world.’
Onze grote vriend Leo Baan was speciaal voor dit feest uit Afrika overgekomen. Hij vertelde dat er in Swaziland op dit moment grote openheid is voor het evangelie. Hij deelt tienduizenden stripboeken uit op scholen, waar hij keer op keer de gelegenheid krijgt om het evangelie door te geven. Op zulke momenten heerst er diepe stilte, maar als de stripboeken zijn uitgedeeld barst het juichen, zingen en dansen los.
Christiaan Nieuwenhuizen van Wycliffe Bijbelvertalers vertelde hoe hij al tien jaar het uitbrengen van alle stripboekedities begeleidt. Hij heeft ook gezien hoe er op het veld mee gewerkt wordt en introduceerde de gasten uit India, het echtpaar Jagannath en Pompa.
Jagannath had op jonge leeftijd als hindoe-wees rondgezworven, totdat hij werd opgenomen door een oom die hem naar een christelijke school stuurde. Nu zet hij evangelisten aan het werk met het stripboek.
Het echtpaar liet in een filmpje zien dat de stripboeken al in meer dan 60 talen verspreid worden in het noorden van India, Nepal en Bhutan. Er ontstaan na het lezen huiskerken; al meer dan 140 zijn er op die manier gesticht. Sommige mensen krijgen voor het eerst van hun leven een boek. Ze ontvangen Jezus in hun moedertaal, de taal van hun hart.
Onverwachts werd de zaal gevuld met ontroering. Het echtpaar uit India vroeg Marian en mij het podium op. Ze eerden ons door ons een handgeweven gebedsdoek om te hangen. Vervolgens knielden ze neer om op hun beurt een zegen van ons te ontvangen.
‘Waar wordt het Verhaal nog verteld?’ vroeg Aad Peters, de eigenaar en bedenker van de Zandverhalen, die ook nog even het podium op kwam. ‘Het Verhaal, dat is de verwantschap tussen de Zandverhalen en Jezus Messias. Maar dan heb je het wel over de grootste tentoonstelling van zandsculpturen in Europa en het meest vertaalde stripboek ter wereld!’
Daarna vertelde ik dat Marian en ik onze motivatie putten uit de woorden van Jezus: ‘Hierin is de Vader verheerlijkt, dat jullie veel vrucht zullen dragen.’ ‘Veel vrucht, daar is het ons om te doen. Dat kunnen we zelf niet maken,’ zei ik, ‘het is Gods werk, we kunnen alleen maar beschikbaar zijn.’
Dit feest hadden we georganiseerd om onze dank voor de vrucht te tonen. Bram van Grootheest, directeur van Wycliffe Bijbelvertalers bracht deze dankbaarheid tot uitdrukking in een slotgebed.
Na afloop kon iedereen Het avontuur van een stripboek mee naar huis nemen, een boekje, speciaal voor het 30-jarig jubileum gemaakt. Daarin wordt de geschiedenis en impact van Jezus Messias nog eens helder uiteengezet.
En toen stond er plotseling een ijskar in de zaal. Niet alleen de kinderen verdrongen zich er omheen, ook de ouderen stoven erop af. Trouwens, wij vonden het heel fijn dat er ook kinderen waren om te horen over de impact van het stripboek. Je kunt niet jong genoeg gegrepen worden door dit verhaal. Jezus Messias zegent nieuwe generaties!
Dit feest was voor ons een moment om een stevige uitroepteken te zetten achter alles wat God gedaan heeft met het stripboek en onze verwachting aan te scherpen over wat Hij nog meer gaat doen. Het was ook een moment om opnieuw onze creativiteit aan Hem aan te bieden en om te bidden om nog meer vrucht…
We denken dat je daar nooit genoeg om kunt vragen!
Willem de Vink
Foto’s Mirjam Schepik, Renée Zekveld, Jan van de Wal, Lanifer de Vink-Auxillan
• Beluister ook het interview over 30 jaar Jezus Messias bij Groot Nieuws Radio.